De Koeien

Grazen in natuurgebieden

Op onze  boerderij worden ongeveer 75 Blonde d’ Aquitaine runderen gehouden. De Blonde d’ Aquitaine is een vleesras afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk, het gebied Aquitanië. Het ras is in de jaren zeventig geïntroduceerd in Nederland en heeft sindsdien een opmars gemaakt vanwege haar sublieme vleeskwaliteit.

Onze koeien lopen minimaal 9 maanden per jaar, 24 uur per dag, in de weide. Wij vinden het belangrijk dat ze veel bewegingsruimte hebben.

Ieder jaar van 15 april tot 15 november begraast de kudde natuurgebied de Oude Buisse Heide in de gemeente Zundert. Ook graast een kudde in natuurgebied De Lange Maten. De koeien hebben hier een dubbele functie: onderhoud door het begrazen van de natuurlijke graslanden van Natuurmonumenten en bevordering van bloemrijke graslanden.

Lage footprint

Door deze samenwerking met Natuurmonumenten heeft onze boerderij een zeer lage footprint: ze zetten voor menselijke consumptie onbruikbaar gras en kruiden uit natuurgebieden om in een heerlijk stukje vlees!

Samen met de kalfjes de wei in

In het voorjaar, in maart/april, krijgen de koeien hun kalfjes! Het ras Blonde d’ Aquitaine staat bekend om de natuurlijke geboorte, meestal hoeven wij hierbij niet te helpen. De moeders gaan snel daarna met hun kalfjes de weide in.

De kalfjes ontdekken als snel hoe hard ze kunnen rennen in de wei en de koeien genieten van een maaltijd vers gras! Het is puur genieten voor de koeien. De kalfjes blijven de hele zomer bij de moeder. Dit maakt de kudde erg hecht. Onze koeien worden op natuurlijke wijze gedekt door onze stier. De koeien krijgen het eerste kalfje in hun derde levensjaar. Op deze manier krijgen ze rustig de tijd om zelf goed te groeien voordat ze moeder worden.

Geen bestrijdingsmiddelen en geen preventief antibiotica gebruik

Biodiversiteit is een belangrijke pijler op de boerderij. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest, hierdoor groeien er veel soorten gras en kruiden in de wei.

De koeien krijgen door alle kruiden in het weiland waar ze grazen een zeer gevarieerde voeding. Op de weilanden komen ook vele verschillende dieren af zoals allerlei vlinders en insecten. De patrijs nestelt zich in het lange gras en de kerkuil en steenuil keren jaarlijks terug naar hun nestkasten op ons erf om te broeden.

 

In de winterperiode staan onze dieren op stal. Ze worden gevoerd van het kuilgras dat ’s zomers gewonnen wordt van onze weides. Op onze eigen weides en in de natuurgebieden die wij gebruiken wordt geen kunstmest en/of bestrijdingsmiddel gebruikt. In deze weides draagt klaver bij aan de groei van het gras en hierdoor kunnen wij zonder kunstmest ons gras goed laten groeien. Onze koeien zijn bijna nooit ziek. Dit komt door het sterke ras maar ook door de vele beweging en buitenlucht die de koeien krijgen. Antibiotica wordt zelden gebruikt alleen wanneer het noodzakelijk is bij ziekte.

Adres

De Berg 7
4721SG Schijf

Telefoonnummer

0627 433 618
0165 342607

Emailadres

info@vleesboerderijvantrijp.nl

Openingstijden

Vrijdag: 14:00 – 17:00
Zaterdag: 10:00 – 15:00
Verruimde openingstijden in December. Meer info >>