De Varkens

Het Tamworth buitenvarken

Het Tamworth varken is een oud Engelse ras. De herkomst is te herleiden tot het Europese wilde zwijn. De varkens hebben een prachtig oranje gouden vacht, lange neus en rechtopstaande oren.

Tamworth varkens staan hoog op hun poten, ze staan dan ook bekend als hardlopers. Het is een sterk oer-ras dat het hele jaar buiten kan leven. Ze groeien langzaam maar kunnen een hoog gewicht bereiken. Het zijn vriendelijke varkens en dol op aandacht.

Onze varkens, jaarrond in de natuur

(H)eerlijk varkensvlees van buiten wroet varkens: dat is waar wij het voor doen!

Prachtig vlees produceren betekent voor ons de varkens op te laten groeien in een zeer fijne leefomgeving. Onze varkens mogen het hele jaar buiten lopen in een kleine weide omringd door bomen. Hier kunnen ze onbeperkt wroeten. De varkens kunnen schuilen en slapen in hun hok waar ze een nest hebben van stro. Maar ze doen ook graag een dutje in de buitenlucht.

Voeding

Onze varkens krijgen een gevarieerd, seizoensgebonden dieet. Als basis eten ze brokken die de benodigde voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen en mineralen. Daarnaast bestaat hun dagelijks dieet uit afwisselende (rest)groenten uit de moestuin, (val)appels, (val)peren, eikels en kastanjes, gras met klaver, mais, verse maiskolfjes en hooi. Allemaal van eigen boerderij.

Hun dieet is dus afhankelijk van het seizoen, zo gaat er niets verloren. Daarnaast krijgen de varkens iedere week oud brood van de lokale bakker wat een ware traktatie is.

Het vlees

Door het gevarieerde dieet en de vele lichaamsbeweging ontwikkelen de varkens zich langzaam tot gezonde sterke vleesvarkens met goed en gezond spierweefsel. Dit resulteert in verrukkelijk vlees van hoge kwaliteit. Het Tamworth varken staat bekend vanwege het fantastische, donkerrode gemarmerde vlees. Juist deze marmering zorgt voor de malsheid van het vlees.

De bijzondere smaak is te omschrijven als nootachtig en zoet. Uit een smaaktest van de Bristol University kwam het vlees als beste uit de test. Hierbij werden zowel commerciële als zeldzame varkens gebruikt.

 

In de buitenweide bevindt zich een modderpoel waar de varkens op warme dagen af kunnen koelen. Doordat ze in de buitenlucht leven bouwen de varkens een natuurlijke weerstand op en lopen minder kans op ziektes. De varkens vinden het heerlijk om geborsteld te worden. Daarnaast krijgen ze volop aandacht waar ze dol op zijn.

Adres

De Berg 7
4721 SG Schijf

Telefoonnummer

0627 433 618
0165 342 607

Emailadres

info@vleesboerderijvantrijp.nl

Openingstijden

Vrijdag: 14.00 tot 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 15.00 uur

Verruimde openingstijden in December. Meer info >>